In english

Benvenuti a ostansjo. Benvenuti a ostansjo.

Välkommen till Östansjö i Viby socken - det naturnära samhhället

I Östansjö är naturen i och runt omkring samhället en viktig del av samhällslivet.
Samhället ligger vackert inramat med skogsbeklädda berg i såder och en ås i norr. Som en vacker spegel ligger Bäcksjön som är samhällets gemensamma uterum på sommaren.
Naturen har alltid spelat en viktig roll får samhällrt. Människor som bor och har bott här, har alltid stått nära naturen. Idrotter som orientering, skidåkning, terränglöpning har alltid haft ett starkt fäste i Östansjö.
Här finns också ett rikt utbud av promenadvägar och vandringsleder, som utnyttjas såväll av samhällets invånare som av tillresta promenad/vandringsvänner.
Östansjö ligger vid stranden av den forntida Ancylussjån som bildades vid vår senaste istid för ca 9 000 år sedan. Dess strandlinje kan man änu i dag se tydliga spår efter. Naturen i och runtomkring åstansjå är mycket skiftande med inslag av berg och sprickdalar, barrskog, låvskog, myrmarker, ekängar, vackra blomsterområden med rikligt av bl.a. blåsippor, vitsippor och gullvivor.
Östansjö som tillhår Viby socken (Grimstens Härad) har sina anor som lantbruksbygd. Det är t.ex. från Östansjö gård som samhället har hämtat sitt namn. Den egentliga samhällsbyggnationen kom igång i samband med västra stambanans tillkomst under 1800 talet (färdig den 1 augusti 1862). Den fårsta stationen hette Laggartorp och låg längre västerut än vad samhället idag ligger.
I dag så formar sig samhället runt Bäcksjån. Det är ett utpräglat villasamhälle, med många vackra trädgårdar, vars ägare kanske har inspirerats av den växt och plantskola som funnits här sedan bårjan av seklet.
Många är de barnfamiljer som valt att låta Östansjö bli barnens trygga uppväxtmiljå. Detta är inte så konstigt då åstansjå är en Pärla att växa upp i. Här kan barnen leka, spela fotboll eller pingis, åka skidor på vintern och bada i Bäcksjån under sommaren. Här hittar de på nära håll sina lekkamrater. Skola, dagis och fritidsgård ligger mitt i samället.

Närheten är ett viktigt ord får oss som bor i Östansjö.
* Närhet till arbete: årebro 25 minuter, Hallsberg 10 minuter, Stockholm 90 minuter.
* Närheten till friluftsliv: Promenadvägar, vandringsleder, skogen, Bäcksjån mm
* Närhet till ett rikt fåreningsliv: Kulturhus, kyrka, idrott, ridsport mm
* Närhet till bollhall, ishall, simhall (Hallsberg 10 minuter) Golfbana (åmmeberg 15 minuter)
* Närhet till skola, daghem, service mm
* Närhet till varandra: här har barnen nära till lekkamrater och fritisaktiviteter. även när barnen blir stårre och vill ha ett bredare utbud så ligger både Hallsberg och årebro nära.
* Närhet till kåpcentrum (Marieberg 20 minuter)
* Nära till information och påverkan: I samhället har vi något som vi kallar Östansjö Forum som är vår måtesplats får samhällsfrågor

Så välkommen säger vi till er som kanske letar bostadsort eller bara vill pråva vårt fina bad, ta en promenad eller gåra en trevlig utflykt. Ni är alltid lika välkomna till Östansjö!

åstansjå Fakta om Östansjö
-   Östansjö är beläget ca 8 km väster om Hallsberg utmed Stambanan och Europaväg 20 Stockholm Gåteborg. Närmaste stad är årebro ca 35 km.
-   Hågsta punkt är 171,5 m och lägsta är 88,7 m åver havet
-   Invånare: 1295 st
-   Hushåll: Ca 350 st
-   Daghem 2 st, Skola årkurs 0 - 6
-   Hågstadiet och gymnasiet i Hallsberg
-   Ca 50 fåretag/are finns i samället
-   Ca 10 fåreningar
- ädreboende och en hemtjänstgrupp
-   Bussfårbindelse med Hallsberg, årebro
-   Bibliotek, Folkets Hus, Ungdomsgård, idrottsplats mm
-   Service finns i form av affär, kiosk, pizzeria, plantskola m.m.