Minnen från en svunnen tid

Det är julskyltningssöndag i dag. Jag ska få gå med min storebror och hans kamrat Stig. Min bror vill nog helst slippa mig men Stig tycker att det gör detsamma om jag är med.
Den första snön kom för någon vecka sedan och det är så där vitt ute som det ska vara när det är julskyltning. Vi har bestämt att vi ska börja vid Björklunda handel som ligger på vägen mot Berga skola. Det är en bit att gå dit, men vi vill inte missa något av skyltfönstren i samhället.

Dom har satt upp girlanger av granris runt sina fönster och har en massa olika varor utställda.

Vid den nyöppnade Mobilmacken delar de ut dekaler som man kan sätta på cykeln, det är en stor vit häst med vingar och så står det MOBIL OIL under. De som jobbar i macken har alla fina uniformer och mössor med skärm på sig.


Åke Pettersson's
Åke Petterssons diverseaffär

Vid Åke Petterssons diverseaffär får vi gå upp på trappan för att se bra. Inne i butiken är det en lång disk och bakom den är det massor med hyllor och lådor. Jag tror att det finns allt att köpa i den här affären. Han har julskyltat med allt möjligt såsom verktyg, leksaker, husgeråd mm. När det är sommaren så springer vi ofta hit från badet och köper glass eller godis.

Konsum har en tågbana av märket Märklin i sitt fönster. Min bror vann en sådan när han deltog i en tävling, som arrangerades av radioprogrammet Barnens brevlåda med farbror Sven. Den har vi byggt upp på en stor träskiva. Vi har gjort ett litet samhälle runt banan med små hus och träd, det finns också en tunnel som tåget åker igenom.

Jonegårds konditori som ligger på andra sidan vägen sparar vi till sist.

Slaktaren har ett dekorerat grishuvud i sitt fönster. Mitt emot hans butik så står julgranen som i år har elektriskt ljus. När det är 20-dag knut så ordar handlarna julgransplundring här. Vaste Wahlen brukar spela och så dansar vi ringlekar runt granen, till sist så får alla barn en godispåse.

Vid Linders kiosk är det fullt med ungdomar. Pappa brukar säga att om inte traktens ungdomar hade tagit till uppgift att "stötta upp" kiosken genom att hänga mot den varje kväll, så kulle den säkert ha rasat ihop för länge sedan. Vi stannar här och köper varsitt paket med filmstjärnor som vi samlar på och byter med varandra. Jag samlar på Doris Day och Elvis Presley.


Montör Nilssons Elaffär
Montör Nilssons Elaffär

Framför Montör Nilssons Elaffär är det alldeles fullt med folk. Han har ställt ut en TV i sitt skyltfönster. Det är inte så många i samhället som har TV ännu. Hemma fick vi TV i somras, lagom till starten av fotbolls VM som Sverige var arrangör för. Vid varje match som visades var det alldeles fullt med folk hemma hos oss för att titta på Nacka Skoglund och grabbarna när de snurrade upp de andra lagen. Att Sverige sedan själva blev uppsnurrade av Didi, Pele och Vava det gjorde inte så mycket eftersom att detta skedde i VM finalen. Ett VM silver var mer än någon vågat hoppas på.

Vårt nästa skyltfönster var Hembageriet. Där brukar det lukta så gott, i dag har dom byggt upp ett fint pepparkakshus med en massa olika pepparkaksfigurer.


Erikssons
Erikssons

Erikssons (ICA) är butiken som jag har längtat efter att få se. Han har alltid en massa leksaker i sina skyltfönster. Jag vet precis vad jag önskar mig i år till julklapp, en vildavästernrevolver med hölster till. Precis en sådan har han lagt mitt i fönstret där han visar leksaker.
Efter jul ska affären byggas om till snabbköp. Då ska man själv få gå runt i butiken och plocka sina varor, som man sedan betalar i en kassa vid utgången.

Nu har det börjat bli riktigt kallt ute och vi bestämmer oss att nu är det dags att gå till Jonegårds och fika.

På vägen dit så passerar vi Skölds manufakturaffär. Han skyltar med Algots jeans, men det vet snart varenda unge att Algots inte är det rätta märket. Det har kommit ett nytt märke som heter Lewis, som James Dean har i en film, och det är sådana jeans som alla vill ha nu.

Mellan Skölds och Jonegårds det en fiskaffär som är öppen en gång i veckan. Jag har varit med mamma och köpt lutfisk där. Nere i källaren på Jonegårds är det en mjölkaffär. Hit brukar jag få gå och köpa mjölk i en mjölkkruka. När jag kommer hem med den, brukar mamma skumma bort grädden. Våran katt Piffan brukar alltid få lite och jag tror att det är det bästa hon vet.

Men nu är det dags för vår sista affär, Jonegårds konditori. Här beställer vi var sin blodapelsindricka, två 25 öres kakor och en skiva radiotårta. Vi passar också på att se vilka filmisar som vi fick den här gången.Det här var den sista skyltsöndagen på nittonhundrafemtiotalet. Därefter blev ingenting mer sig likt. Affärerna i Östansjö slog igen en efter en och julskyltningstraditionen blev ett minne blott.
Men för oss som var barn på 40 - 50 talet ,så var detta med julskyltningssöndag en stor händelse som vi såg fram emot med stor förväntan varje år.


En tanke
Vid 1850 talet öppnades den första butiken i vår bygd "Jungfrun på höjda" .
I början på 1900 talet började ett handelscentrum växa fram inne i Östansjö.
1950 talet nådde detta sin kulmen med ca15 olika butiker.
År 2000 var sånär alla affärer helt borta. Nu tillbringar vi vår julskyltningssöndag på Mariebergs köpcentrum.
ÅR 2050? Man kan undra var vi är då på en julskyltningssöndag???


Vid pennan Ingemar Jansson